Start smart

 SEARCHING 

detecting-sillohette-glow
g_
fb_icon
twitter

Oare este usor sa cauti comori ? Iata cateva informatii care ar putea sa va starneasca interesul de a incepe sa practicati acest hobby al detectie de metale si al cautarii comorilor sub pamant. Facand abstractie de descoperirile intamplatoare, gasirea unei comori este de cele mai multe ori rezultatul unei pregatiri si planificari riguroase. Un prim indiciu referitor la existenta unor obiecte de valoare poate fi obtinut din povestiri, arhive, carti sau din alte surse. Si astfel munca de-abia incepe, caci este nevoie ca informatiile, de obicei lacunare, sa fie intregite, sa stii in ce circumstante s-a petrecut disparitia, detain despre comoara, locul unde s-ar putea afla si multe, multe altele.
 


Nu are rost sa incepi cu lopata si tarnacopul, sa faci gropi la intamplare pe un camp, in speranta ca vei gasi aur. Cand cauti comori ai nevoie de un minim de echipament si de cunostinte temeinice referitoare la comoara cautata. Exista o multime de arhive in toate tarile lumii, in care se pot gasi informatiile necesare, in cazul unei cercetari bine directionate. Aceste izvoare trebuie sa fie detectate si exploatate, mai ales atunci cand suntem pe urmele unei mari comori, de importanta istorica. 
O alta sursa, de obicei sigura, o constituie scrierile bisericesti, in care sunt consemnate detaliat evenimentele petrecute in zona de-a lungul multor sute de ani.

Dar daca este vorba de comori care se afla in strainatate, poate la celalalt capet al lumii, procurarea informatiei nu este dificila in ultimul rand din cauza barierelor lingvistice — este ceva mai anevoioasa. In asemenea situatii trebuie sa te ajute si alti pasionati si, mai ales, ar fi bine sa iei legatura cu un club de cautatori de comori.

Mai intai de toate, trebuie sa tii seama de o veche zicala: este nevoie de argint pentru a găsi aur! Asta înseamnă că trebuie uneori sa ai mulţi bani ca să poţi începe să cauţi comori. Cum am putea porni la drum, fără bani, spre Mexic sau spre Australia, ca să nu mai vorbim despre tot echipamentul necesar?
0 dată ce avem toate informaţiile despre o anumita comoară, trebuie stabilită zona care urmează să fie cercetată, pe baza unor hărţi bune: chiar si o suprafaţă relativ restrânsă, cum ar fi aceea a unui teren de fotbal, pretinde o procedură sistematizată, dacă nu dorim să scăpăm din vedere tocmai punctul esenţial.


După ce zona de cercetare a fost jalonată, cu precizie, intră în funcţiune detectorul de metale. Acesta a fost realizat prin perfecţionarea greoaielor aparate pentru detectarea minelor din al doilea război mondial. Detectorul reacţionează la obiecte metalice de cele mai diverse tipuri aflate în sol,funcţie de capacitatea aparatului şi de dimensiunea obiectului.

Aparatele foarte moderne dispun şi de dispozitive electronice, care sunt extrem de eficiente: aşa-numitul discriminator este un fel de filtru electronic, care impiedică declansarea unui semnal de detectare in cazul obiectelor metalice de dimensiuni mici până la medii, cum ar fi cuie ruginite, deschizătorul cutiilor de băuturi, capace de sticle şi folii de aluminiu pentru gumă de mestecat. „Sistemul de identificare a tipului de metal" foloseşte conductivitatea electrică foarte diferită a aurului, argintului şi fierului indicând pe o scală, cu un procent ridicat de probabilitate, din ce metal este confecţionat obiectul detectat. Cu ajutorul acestor dispozitive auxiliare se poate evita de la bun început dezgroparea anevoioasă a unor bucăţi de metal lipsite de valoare. Cercetători de la Institutul Battelle din Frankfurt au realizat chiar si un fel radar de teren. Metalul poate fi detectat pana la adancimi de zeci de metri. Un asemenea aparat este extrem de scump si foarte dificil de manuit. El se preteaza cel mult la utilizarea profesionala, in cadrul unei echipe.

Cautatorii de comori folosesc si nuielusa de alun. Desigur, poti sa crezi sau nu in eficienta ei. S-a demonstrat insa ca unii oameni, cu ajutorul unei asemenea baghete din lemn, material plastic sau sarma, pot sa „simta" o sursa de apa sau chiar o concentrare de metale, cum ar fi un sipet cu comori.
Principalul ajutor al oricarui cautator de comori ramane, prin urmare, un detector de metale eficient. Cu ajutorul lui se localizeaza o concentratie de metal mai mare decat cea a minereurilor din zona respectiva. Pentru adancimi de explorare diferite exista si capete de cautare speciale, care, in functie de model, au "forte" de penetrare mai mari in adancime sau in latime.In procesul de cautare, capul detectorului este purtat la o distanta constanta, de cativa centimetri, deasupra solului si plimbat incolo si incoace, in vreme ce suprafata de cercetat este strabatuta lent. Cand aparatul detecteaza un obiect metalic in sol, faptul este semnalat optic pe un cadran sau acustic printr-un difuzor. Dupe ce s-a stabilit punctul exact, intra in actiune lopata, iar obiectul respectiv este dezgropat cu grija.


Trebuie sa amintim un fapt cat se poate de important: in pamant inca se mai afla ascunse mari cantitati de munitie din diferite razboaie: grenade de mana, cartuse, chiar si grenade antitanc si bombe de aviatie. Acestea reprezinta un pericol de moarte! Nu le atingeti niciodata, ele pot exploda! Cel mai intelept lucru este sa anuntati imediat politia. Echipele de genisti vor declansa operatiunile adecvate de indepartare a pericolului.


Sa presupunem ca ati gasit intr-o padure din Anglia un mic vas cu monede. Proprietarul padurii, care in prealabil si-a dat acordul pentru cautare, va fi informat despre descoperire. Monedele vor fi curatate de un specialist si apoi evaluate. Fericitul explorator si proprietarul terenului isi vor imparti egal descoperirea propriu-zisa sau profitul rezultat din vanzarea acesteia.


Chiar si atunci cand cautam pe plaje, printre ruinele castelelor, prin locuri publice, in foste constructii satesti si chiar la rascruce de drumuri - adica in locuri cu sanse sporite de succes - utilizarea detectorului constituie premisa obligatorie a unui rezultat pozitiv.

Articol trimis de Cosmin G. Poenaru.

Our startups